K

Konsert - “Ein Deutsches Requiem”

Område: Trelleborg
Arena/Plats: S:t Nicolai Kyrka
Kategori: Konsert

En fantastisk möjlighet för trelleborgarna att få uppleva ett av den klassiska musikens allra största kör och orkesterverk ges i Trelleborgs S:t Nicolai kyrka. Malmö akademiska kör och orkester samt sångsolister, sammanlagt ca 75 musiker och sångare, framför Johannes Brahms ”Ein Deutsches Reqiuem”.

Johannes Brahms var en troende man och ville därför göra ett requiem som var relevant för honom. Det vill säga på tyska istället för latin, och utifrån Luthers bibel istället för katolsk liturgi. Han sammanställde själv en text utifrån ett femtontal bibelställen, främst ur Nya Testamentet, men också ur Jesaja, Psaltaren och tilläggen till Gamla Testamentet.

Idén till ett tyskt requiem kan spåras till 1856, då Brahms var 23 år gammal. Några år senare började han skissa på ett utkast, men arbetet låg nere under första hälften av 1860-talet. Efter att hans mor avlidit i början av 1865 började han jobba på verket igen. Den slutliga versionen hade premiär på Gewandhaus i Leipzig den 18 februari 1869.

Inledningsraderna kommer ur Matteusevangeliets Bergspredikan och sätter an tonen: ”Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade”. Brahms har valt flera bibelställen där tron och den troendes belöning beskrivs genom jordbruksmetaforer. ”Gråtande går de och sår sin säd. Jublande kommer de och bär sina kärvar.” ”Jordbrukaren ser fram mot att jorden skall ge sin dyrbara skörd och väntar tåligt på höstregn och vårregn.” Hans övergripande budskap är att tålamodet och tron kommer att ge riklig belöning. Livet på jorden är flyktigt i jämförelse med det som komma skall: ”Bara en vindfläkt är människan”.

Här finns inget mörker av det slag som finns i den katolska originalversionen av Requiem-mässan, t.ex. Mozarts och Verdis himlastormande Dies iræ, Dies illa-satser. Frånvaron av denna dramatik gör inte att det saknas storslagna partier i Ein deutschesRequiem. Den andra satsen, den långsamt framskridande ”Denn alles Fleisch es ist wie Gras”, är ett av körrepertoarens allra mäktigaste verk. Det handlar om livets förgänglighet och kraften i Guds ord. ”Människan är som gräset och all hennes härlighet som blommorna i gräset. Gräset vissnar och blommorna faller av. Men Herrens ord består i evighet”.

Medverkande:
Malmö akademiska kör och orkester
Sångsolister
Daniel Hansson, dirigentMalmö akademiska kör och orkester
Ensemblerna grundades av Daniel Hansson 1999 och har sedan dess utvecklats till nationellt ledande ensembler inom det studentbaserade musiklivet vid svenska universitet och högskolor. Hansson vårdar både den traditionella repertoaren men har genom året verkat starkt för nutida musik genom ett stort antal beställningar och framföranden av nyskrivna verk. Väl genomarbetade tematiserade konserter som bildar en helhetsupplevelse av musik, text och ljus är kännetecknande för verksamheten. Varje år åker ensemblerna på turné till spektakulära destinationer såsom Mexico, Sydafrika, Brasilien och Kuba.Daniel Hansson, dirigent
Daniel Hansson är Director musices vid Malmö universitet och konstnärlig ledare för Malmö Akademiska kör och orkester samt Ensemble SYD. Daniel Hansson har i år 2019 utnämnts till professor i dirigering vid det anrika musikkonservatoriet i Lviv, Ukraina.
Ett samarbetsavtal om fem år är nu undertecknat mellan lärosätena Malmö och Lviv. Gästprofessuren i Lviv tillhör Musikkonservatoriets fakultet för dirigering och Daniel Hanssons arbete där inleddes i mars 2019.
Daniel Hansson har även dirigerat regionens symfoniorkestrar Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, men är också verksam internationellt och har bland annat gästat Monte Carlo Philharmonic Orchestra och Manaus Opera Chorus. Daniel Hansson är också en uppskattad och efterfrågad pedagog och har lett ett antal kurser och seminarier i kördirigering. Han har undervisat vid Sveriges Körförbunds sommarkurser och har också varit internationellt verksam som gästlärare vid Brescia Academy of Music, Universidad de Rio de Janeiro, Conservatorio Brasiliera, Londrina University och Tirana Academy of Music mfl Daniel Hansson tilldelades 2003 Eric Ericson-stipendiet.

Daniel är uppvuxen i Svedala dit han återvänt och är numera åter bosatt där med fru och barn.

Kontaktinformation

Kontaktperson
Britt-Louise Håkansson
E-post
trelleborgs.forsamling@svenskakyrkan.se
Arrangör
Trelleborgs församling
Arrangör e-post
trelleborgs.forsamling@svenskakyrkan.se

Länkar

Villkor

Prisinformation
Fri entré!
Speciella behov
Allergianpassat Rullstolsanpassat  

I närheten av


Kundservice

    Visit Trelleborg 
  • 0410- 73 33 20 
  • Turist@trelleborg.se
  • Vid frågor om evenemang kontakta respektive arrangör.

Build: 2019-11-13 14:01:08, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-8132.cbischannel-27672 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails