Lunchföredrag - Klimat, kulturarv och katastrofer : vad vi kan lära från träd

Område: Trelleborg
Arena/Plats:
Kategori: Evenemang, Fri entre, Litteratur & föredrag
Datum: Onsdag 20 okt 2021

Biblioteksveckan är en vecka på hösten där Trelleborgs bibliotek bjuder in till att lyssna på intressanta och spännande föredragshållare.

Träds årsringar speglar de klimat- och miljöförändringar som påverkat träden under deras levnad. Dendrokronologi är en vetenskap där man genom att mäta årsringar och koppla samman årsringsmönster från olika träd kan konstruera tidsserier som når tusentals år tillbaka i tiden. Dessa kan användas som dateringsverktyg och för att rekonstruera hur klimatet var långt innan det fanns meteorologiska data eller historiska källor. I denna föreläsning ges exempel på hur uråldriga trädstammar som hittats i torvmossar kan användas för att datera och studera klimatförändringar under de senaste 8000 åren. Johannes Edvardsson kommer även berätta om hur han skurit med rakblad i konstverk av Van Dyck och Rubens för att bedöma konstverkens äkthet och ålder, samt hur årsringar kan användas för att datera laviner, skred, bränder, vulkanutbrott, miljöförstöring, byggnader, skeppsvrak och arkeologiska artefakter.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
20 Okt
Onsdag 20 okt 2021 12:00 - 13:00  

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 (0)410-73 31 80
E-post
arrangemang.bibliotek@trelleborg.se
Arrangör
Trelleborgs bibliotek

Länkar

Villkor

Prisinformation
Gratis biljett. Biljetterna kan förbokas genom att skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se Förbokade biljetter hämtas senast en vecka innan arrangemanget.

Kundservice


Build: 2021-09-20 14:56:15, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-8132.cbischannel-27672.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails