K

Konsert - Spansk gitarrmusik

Område: Trelleborg
Arena/Plats:
Kategori: Konsert

Homenaje a la guitarra

Ljuvliga toner med några av de mest kända och älskade spanska musikstycken får vi uppleva i denna konsert när gitarrist Mattias Widéen framför spansk gitarrmusik av Isaac Albeniz, Fransisco Tarrega och Eduardo Sainz de la Maza.

”Homenaje a la Guitarra” är titeln på det inledande stycket av Eduardo Sainz de la Maza. Isaac Albeniz skrev uteslutande för piano, men en del av hans kompositioner har senare transkriberats till andra instrument. Ett känt sådant stycke är ”Asturias (Leyenda)” från Spansk svit, Op. 47 som ofta framförs på gitarr. Stycket ”Sevilla” av Albeniz, är en av de mest spelade musikstycken på radio P2. Fransisco Tarrega är en av de absolut viktigaste kompositörerna i den klassiska gitarrens historia. Han skrev i en romantisk stil och med en högst specifik teknik; tremolo.

Tremolo betyder ungefär darrande (engelska: trembling) och åstadkoms genom att högerhandens tumme spelar arpeggio över ackord samtidigt som pek, lång och ringfingret spelar melodin på ett snabbt manér. Med tremolo-teknikens hjälp symboliserar ton-sättaren det droppandet vattnet i stycket ”Recuerdos De La Alhambra” som är skrivet som en slags hyllning till slottet Alhambra i Spanien. Recuerdos kan översättas till minnen, och det är tonsättarens egna minnen av detta slott som behandlas. Det är lätt att uppfatta ljudet av droppande vatten i en stor ekofylld sal när man lyssnar till stycket.

OM ARTISTEN
Mattias Widéen kommer från Ockelbo i Gästrikland och har studerat klassisk gitarr i Arvika och därefter i Belgien (Leuven).
Parallellt med sitt yrke som lärare vid Musikgymnasiet i Linköping, bl.a. i gitarr och
musikteori, frilansar Mattias som gitarrist, både i solo- och kammarmusiksammanhang.

Mattias har tidigare varit solist i Mario Castelnuovo-Tedescos första gitarrkonsert för orkester och gitarr. Under våren 2018 turnerade Mattias tillsammans med orkester som solist i Joaquin Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez.

Kontaktinformation

E-post
trelleborgs.forsamling@svenskakyrkan.se
Arrangör
Trelleborgs församling S:t Nicolai kyrka

Villkor

Prisinformation
Fri entré
Speciella behov
Allergianpassat Rullstolsanpassat  

Kundservice

    Visit Trelleborg 
  • 0410- 73 33 20 
  • Turist@trelleborg.se
  • Vid frågor om evenemang kontakta respektive arrangör.