K

Konstrundan - Galleri Fågel

Område: Trelleborg
Arena/Plats:
Kategori: Konst
Datum: Fredag 19 apr 2019 - fredag 26 apr 2019

Påsken konstrunda bjuder på två utställare, glaskonstnären Micke Johansson och Pedro Pérez Casanova på Galleri Fågel i Beddingestrand.

PD Pérez Casanova har studerat grafisk design och parallellt med studierna började han måla. Efter att ha gått flera kurser hos olika konstnärer och vunnit priser och fått utmärkelser i sitt måleri har hans personliga uttryck vuxit fram. Nu ägnar han sig uteslutande åt sitt konstnärskap
Han hade sin första utställning för 27 år sedan och har sedan ställt ut både nationellt och internationellt på olika gallerier och konstmässor. Hans verk återfinns både i europeiska och amerikanska privata samlingar och på offentliga institutioner.
Den internaliserade och exakta realismen i hans konst suddar ut konturerna samtidigt som den är verklighetstrogen på ett speciellt sätt med ljus och texturer. Hans speciella personlighet förmedlar både en drömmande och pulserande atmosfär.
PD Pérez Casanova är en ljusets trollkarl. Denna egenskap är närvarande i stort sett alla verk. Hans konst är ett levande exempel på en konstnärlig närvaro som strävar efter att överleva med hjälp av en ny vision av figurativ konst.

Micke Johansson är glasblåsarmästaren som kan trolla med glaspipan. Han fick epitetet naturbegåvning redan när han började som 16-åring i hyttan på Orrefors glasbruk, där han lärde sig hantverket från grunden. En av Sveriges yngsta glasblåsarmästare blev han redan som 24-åring.
Efter tiden i Orrefors drev Micke glashyttan i Pukeberg några år och byggde sedan upp en egen hytta i Örsjö, som han nu driver. Där arbetar han främst i teknikerna ariel och graal, testar möjligheter och utmanar teknikerna. Arieltekniken, som betyder ”ande av luft”, togs fram av Gustav Bergkvist 1936. Graaltekniken togs fram av Knut Bergkvist i Orrefors redan 1916. Den finaste glasblåsartekniken är enligt Micke ariel. Micke har utvecklat och finslipat tekniken och är nu den enda mästaren i värden som blåser i tekniken dubbelariel.
Micke är både glasblåsare och formgivare, vilket är en ganska ovanlig kombination enligt svensk tradition.
Efter ett stipendium till Pilchuck Glass School i USA och praktik hos den kände mästaren Silvano Signoretto i Murano, Italein, fick Micke inspiration till att utveckla sin egen formgivning.
Idag arbetar Micke till 30% av tiden med att blåsa glas till andra konstnärer, resten av tiden blåser han glas som han själv har designat. Han testar hela tiden nya möjligheter och utmanar hantverket. En komplicerad dubbelariel tar tre veckor att ta fram, från den första lilla posten till färdig dubbelariel.
En annan mission för Micke är att visa att Glasriket lever och att det här fortfarande finns massor av kunskap och hantverksskicklighet.
I 30 år har Micke Johansson arbetat med glas, utforskat det och utvecklat hantverket. Han har bl a fått Barometern-OT:s kulturpris Gula Fjädern för sin förmåga att bevara och samtidigt utmana äldre hantverkstekniker.
Hösten 2017 deltog Micke i världens största glasmässa i Chicago och bjöd även på en arielshow i Chicago och New York.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
19 Apr
Fredag 19 apr 2019 09:00  
26 Apr
Fredag 26 apr 2019 09:00  

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 (0)70-302 70 15
E-post
info@gallerifagel.com
Arrangör
Galleri Fågel

Länkar


Kundservice

    Visit Trelleborg 
  • 0410- 73 33 20 
  • Turist@trelleborg.se
  • Vid frågor om evenemang kontakta respektive arrangör.