Skegriedösen

Adress: Skegrie Trelleborg Visa karta

Adress: Skegrie Trelleborg

En välbevarad långdös från början av den yngre stenåldern som idag utgör en av Skånes mest kända fornlämningar.

Graven har en rektangulär kammare som består av två sidohällar, en gavelhäll, en tröskelsten och ett takblock. Ursprungligen var kammaren täckt med jord ända upp till takblocket. Graven är inte arkeologiskt undersökt men den har sannolikt varit avsedd för en person. Dösen är omgiven av en stenkrets med sjutton stenar. På några av stenarna finns skålgropar.

Idag står dösen ensamt och majestätiskt på slätten men så har det inte alltid varit. Vid utgrävningarna inför utbygganden av E6 till motorväg hittades spår efter ännu en dös. Den var i princip förstörd men flera intressanta detaljer upptäcktes. Kammaren var även här rektangulär och bestod av tre block som bildade en yta på drygt en kvadratmeter. Vid ingång och tröskel till kammaren fanns fyra platta stenar och till kammaren fanns en smal gång bestående av krossade småstenar och flinta. Inga skelettrester kunde urskiljas men arkeologerna tror att graven var avsedd för en person i sittande ställning. Endast två kantstenar fanns kvar men spåren efter övriga stenar visar att det var en runddös.

Vid motorvägsavfarten i Skegrie har en observationsplattform byggts upp där man kan läsa om bygdens historia. Från plattformen har man en vacker utsikt över Skegriedösen, Skegrie kyrka, Skegrie mölla, Skegrie by och omgivande slättlandskap.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Gatuadress 1
    Skegrie
  • Postadress
    Trelleborg
Build: 2020-08-10 14:03:42, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-8132.cbischannel-27672.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails