Tullstorpsstenen

Visa karta

På en gravhög vid Tullstorps kyrka står en välbevarad runsten. Ett vargliknande djur och ett skepp med sköldar längs relingen inramas av runinskrift.

 

”Klibbe och Åsa reste kumler/minnesmärken dessa efter Ulf” (Translitterering och översättning: Lars Magnar Enoksen)
Texten är ett typiskt exempel på hur minnestexter utformades på vikingatida runstenar. Runstenarna restes som minnen över döda anfäder och ofta nämns också de som lät resa stenen. På ristningen syns två djurhuvuden som biter i textbanden. Det är vanligt att runraden omges av ett ormliknande djur. Djuren kallas rundjur, eftersom man inte vet vilket djur de ska föreställa.
Stenen har kallats Ulfs runsten. Djuret kan enligt Enoksen höra ihop med namnet Ulf, det vill säga ulv/varg.
Men det kan också tolkas som Fenrisulven. I Völvans spådom berättas det att vid Ragnarök, jordens undergång, ska Fenrisulven slitas sig loss och utkämpa det sista slaget mot asagudarna. I striden slukar Fenrisulven Oden, men hans son Vidar bänder isär ulvens käkar som hämnd för sin fars död. Skeppet kan tolkas som Nagelfar, det mytiska skeppet som användes i slaget mot asarna och som var byggt av döda mäns naglar.

Runstenen var tidigare inmurad i Tullstorps gamla kyrka som revs 1846 och senare i kyrkogårdsmuren. Var runstenen ursprungligen har stått är okänt.

Visa mer
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-8132.cbischannel-27672.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails